Súlyos hiányosságok a Jahn Ferenc Kórház sürgősségi osztályán

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy egy olyan intézményben, ami 4 pesti kerületet és az agglomerció egyes településeit is ellátja, olyan színvonalon folyjon a sürgősségi ellátás, mint az tapasztalható az elmúlt években. Nem túlzás azt állítani, hogy az osztályon embertelen állapotok uralkodnak. A betegeknek rendkívül hosszú időn át, sokszor 12-24 órát kell várakozniuk, hogy orvoshoz kerülhessenek és érdemi ellátásban részesüljenek.

A megfigyelő kórteremben 2X4 beteget tudnak elhelyezni, ám megfigyelhető, hogy két beteg váltása között nem minden esetben tudnak lepedőt cserélni, mert nincs elég ebből sem. Nincs biztosítva továbbá sem takaró, sem étel, vagy víz, ami a gyakran több, mint fél napos várakozás alatt létfontosságú is lehet.

Nincsen elegendő az alapvető felszerelésekből sem, mint pl. a gumikesztű, vesetál, pelenka, fertőtlenítő szerek, infúziós állvány, maszk stb. A fogadó térben mindennapos látvány, hogy a betegek saját vizeletükben fekszenek, ülnek magatehetetlenül, ezáltal nem csak ők szenvednek, de a helyiségben a többi várakozó is. A mosdókban sem szappan, sem WC papír nincs kihelyezve, gyakori, hogy az ajtók sem zárhatóak, a toalettek nem öblíthetőek. Szinte bevett szokásnak számít, hogy a levett vérmintákat akár több betegtől is a kezébe nyomják egy éppen a labor felé tartó beteg kezébe, hogy ha már arra jár, vigye fel ő.

Félreértés ne essék! Nem az osztályon szolgálatot teljesítő ápolókat, orvosokat bíráljuk! Kevesen vannak és azzal próbálnak dolgozni, amijük van. Bírálatunk a vezetőség és a minisztériumon keresztül a kormány felé szól, akik ilyen állapotba hagyták sodródni ezt az egészségügyi intézményt is.

Pákozdi József önkormányzati képviselő és Klocsko Katalin, a Szociális-, Egészségügyi -és Fogyatékosügyi Bizottság tagja közösen készített el egy költségvetés-módosító javaslatot a 2018-as költségvetéshez, melyben forrás biztosítását kérték a Jahn Ferenc Kórház sürgősségi osztályának alapvető eszközeinek, felszereléseinek beszerzéséhez. Sajnos, ahogy az várható volt, a kormánypárt tagjai, így Németh Szilárd sem támogatta ezt a javaslatot. Nyilván ők szükség esetén nem ezt az intézményt keresik fel, ezért számukra nem olyan fontos ez a téma.

Amennyiben úgy látja, hogy volna társadalmi igény a jobb minőségű és hatékonyabb egészségügyi ellátásra és a Dél-pesti Kórház fejlesztésére, akkor ossza meg cikkünket!