Nyílt levél Áder Jánoshoz ivóvizünk védelmében

2015 áprilisában robbant a hír, hogy Csepelre új logisztikai központ épül intermodális konténer terminál formájában. A médián keresztül, de a helyi önkormányzat és a kormány, azon belül Szijjártó Péter részéről, aki a beruházást kiemelten kezelte, elfelejtették megemlíteni, hogy a telephelyen bizony veszélyes vegyianyagok tárolása, átrakodása is kivitelezésre kerül, méghozza akkora mennyiségben, hogy a besorolása az üzemnek felső küszöbértékű lesz. Ez csak 2016 január első hetében derült ki.

Legyinthetne erre az egyszerű olvasó, hogy nem olyan nagy probléma ez, hiszen hazánkban, és Budapesten számos felsőküszöb értékű üzem működik, elfér még egy. Igen ám, de ez a beruházás Csepelen a Duna partján, 60 méterre lakóházaktól és az ivóvízbázis hidrogeológia B védőövezetében valósul meg. Ilyen formában már nem is annyira furcsa, hogy felháborodtak a lakosok, és ki személyesen, ki írásban kereste meg alapszervezetünket, hogy álljunk ki a vizeink és egészségünk érdekében.

A tavaly januárjában megtartott közmeghallgatás, amely az engedélyeztetési folyamat része volt, nem hozta a várt eredményeket. A városvezetés részéről nem jelent meg senki, a cég képviselői pedig azon kívül, hogy a beruházást fényezték, nem adtak megnyugtató válaszokat a jogosan felvetett kérdésekre. Ezért határozott úgy Pákozdi József, hogy Kepli Lajos segítségével nyílt levél formájában kér segítséget Áder János köztársasági elnökől, aki a nemzetközi színtéren aktívan kiáll a környezeti értékek megóvásáért, tehát úgy gondolták, helyi szinten is számíthatnak a fellépésére.

A levélre néhány héttel később egy egészen elképesztő válasz érkezett. A köztársasági elnök munkatársa, aki minden bizonnyal magas fizetésért végzi a munkáját, arra sem vette a fáradtságot, hogy értelmezze a levelet. A kérdéses terminál helyett ő ugyanis a szennyvízkezelőről írt, amit senki nem kért tőle.

Kepli Lajos, a Jobbik országgyűlési képviselője a felháborító válasz után vezérszónoki felszólalásban mutatott rá a hibára és problémára, amit az alábbi videón tekinthet meg. A nyílt levelet és az arra kapott választ csatolmányokban elolvashatja.

Kepli Lajos vezérszónoki felszólalása

CsatolmányMéret