Janiczak Dávid Csepelen - Egyszerre kormányon és ellenzékben, a város élén

Janiczak Dávid, Ózd polgármestere és a Jobbik alelnöke tartott Csepelen egy kötetlen és a jövőre nézve biztató előadást arról, hogyan lehet egy olyan településen választást nyerni, ahol az elmúlt 26 évben a választások alkalmával átlagosan 2-3000 szavazattal nyert választást a polgármester, ő 2014-ben több, mint 10 ezer szavazattal verte meg a vereségét elsőre el nem fogadó kormánypárti jelöltet.

Dávid a kezdeti nehézségek, akadályok ellenére mára a térségben kimagasló eredményeket tud felmutatni mind a közbiztonság javulásában, mind a fiatalokat helyben tartó programokkal, az oktatás javításával, hiszen jövő évtől Ózdon nappali tagozatos felsőoktatás veszi kezdetét. A Miskolci Egyetem kihelyezett képzései megteremtik az alapjait annak, hogy a helyi középiskolákban érettségizők helyben tanulhassanak tovább olyan szakmákat, amikre kereslet van a városban lévő nagyobb foglalkoztatóknál.

Az egykori nehézipar egyik fellegvárának számító város számos nehézséggel küzd a korábbi vezetők és az egymást váltó eddigi kormányok felelőtlensége miatt. Sajnálatos módon a térségből a dolgozni vágyó, akaró, képzett emberek elvándoroltak vagy más városba, főként Budapestre, vagy külföldre. Helyettük pedig olyanok települtek be, akik a munka világát távolról sem ismerik és a szociális hálóra támaszkodnak.

Janiczak Dávid kiváló érzékkel fogott hozzá, hogy ezeken a dolgokon változtasson, kialakított egy életpálya modellt, melynek keretében ösztöndíjban részesülhetnek a jó tanuló diákok, mindez akár havi nettó 20 000 Ft is lehet, illetve a színjeles érettségizők 50 000 Ft-ot kapnak. Ezzel ösztönzik a diákokat, hogy középiskolai tanulmányaikat is helyben végezzék el, ne vándoroljanak más városokba, valamint jobb eredményekre is ösztökéli a tanulókat.

Az első gyermeküket világra hozóknak, akik egyéb kritériumoknak is megfelelnek, 300 000 Ft-ot adnak. Ehhez 20 évet be kell tölteni, és legalább egy év biztosított jogviszonnyal kell rendelkeznie. Természetesen a hivatásos rettegő civil szervezetek és az ombudsman próbálta úgy beállítani ezt a programot mint rasszista, diszkriminatív kezdeményezés, a valóság viszont az, hogy a polgármester nem etnikum alapján akarja juttatásokban részesíteni a lakosokat, hanem az alapján, hogy mennyire hasznos elemei a társadalomnak. Mi sem bizonyítja a szavait jobban, mint hogy az eddig ebben a programban juttatást kapó mintegy 30 első gyermekes szülők közül 6 cigány származású volt.

Rá kellene végre jönniük mind a civil szervezeteknek, mind az ombudsmannak és a cigány vezetőknek, hogy ők maguk azok, akik beskatulyázzák a cigányságot, és egy ilyen helyi programról csak az jön le nekik, hogy ez a cigányokat kizáró program. Miért feltételezik azt, hogy nincs Ózdon olyan cigány ember, cigány szülők, akik nem a nincsre és segélyre vállalnak tizenévesen gyermeket, hanem vannak olyanok is, akik felelősen terveznek családot, tanulnak, dolgoznak? Pontosan ezek a szervezetek és vezetők azok, akik a cigányságot degradálják. A kérdés csupán az, hogy kinek és miért jó az, hogy ezt az egyre növekvő számú etnikumot arra neveljék, hogy nekik csak jogaik vannak, kötelességük nincs, és a szociális háló eltartja őket?

Mint ahogy Janiczak Dávid is elmondta, és többször be is mutatta, volna igény a cigányság részéről is a változásra, még azokon a területeken is, amikről eddig csak félve mesélt fehér ember. A változást viszont úgy nem lehet elérni, hogy csak adunk-adunk, de nincs semmilyen elvárás.

Szó volt arról, miként sikerült felszámolni az eddig éves szinten milliárdos kárt okozó áramlopásokat, ami persze a szolgáltatónak nem volt kár, mert ráterhelte ilyen-olyan jogcímen a fizető fogyasztókra. Egy leleményes módszerrel gyakorlatilag ellehetetlenítették, hogy a továbbiakban lophassák az áramot.

Nagyon jó és hatékony az együttműködés a helyi rendőrséggel és a rendészettel is, a bűnesetek száma pedig az elmúlt két évben drasztikus csökkenésbe is kezdett. Kialakítottak egy olyan rendszert, amelynek köszönhetően a lakosok 0-24 órában el tudják érni a rendészeket, akik a környéket járva gyorsan mozgósíthatók. A közterületeseket, mezőőröket, halőröket, stb. tömörítő rendészet érezhetően javított a város közbiztonságán. A határvédelem miatt leterhelt rendőrök a megnövekedett feladatok ellenére is igen gyors és lelkiismeretes munkát végeznek és együttműködnek az önkormányzattal!

Dávid kiemelte, hogy ezek nem csupán az ő érdemei, hanem a hivatali és önkormányzati vállalatok dolgozóinak áldozatos munkájának köszönhető, hogy ilyen rövid idő alatt, ekkora eredményeket el tudtak érni, és 2 év alatt a tervezett programok csaknem 66 százaléka már vagy megvalósult, vagy éppen folyamatban van és közeli a befejezése.

Az előadás után bátran kérdezhettek a megjelentek akár ózdi vonatkozású témákban, akár országos kérdésekben, polgármester úr készséggel válaszolt a záporozó kérdésekre. A legtöbb, és talán legérdekesebb kérdéseket a mindössze 14 éves Bence tette fel, aki korát meghazudtoló szinten tájékozott a társadalmi és politikai kérdésekben.

Azt hiszem, ha ilyen lelkiismeretes, tenni akaró városvezetése lenne minden magyar településnek, akkor virágozna az ország!

Kívánok a magam és a Jobbik Csepeli Alapszervezetének nevében polgármester úrnak további jó és eredményes munkát, mindehhez pedig jó egészséget és kitartást!

Klocsko Katalin
SZEFOB tag