Csepeli nyugdíjasok a Jobbik kerekasztal megbeszélésén

A Jobbik által szervezett nyugdíjas kerekasztal beszélgetésen csepeli szépkorúak is részt vettek. Mint ismeretes, az elmúlt hetekben a kormányzati propaganda igyekezett Vona Gábort és a Jobbikot úgy beállítani, mintha a nyugdíjasok ellen lennének, sőt fel is szólították a pártelnököt, hogy kérjen bocsánatot az idősektől. Mivel ez nem volt más, mint a kormánypártok újabb hazugsága és lejárató kampánya, így a nemzeti néppárt vezetője olyat tett, amit az elmúlt 27 év politikai elitje eddig sosem: párbeszédre hívta a nyugdíjasokat a Képviselő Házba. Az egyik csepeli résztvevő elmondta nekünk, milyen benyomásokra tett szert a találkozón.

Kedves Ágnes, Ön tagja a Jobbiknak vagy bármely szervezetének?

Nem, és sohasem voltam semmilyen pártnak a tagja.

Miért ment el a beszélgetésre?

Kíváncsi voltam mi a Jobbik nyugdíjasokra vonatkozó programja.

Milyen volt a hangulat, amikor megérkeztetek?

Kellemes volt a hangulat, szeretettel fogadták az embereket, életkorra, egészségi állapotra tekintet nélkül. Elkísértek minket a teremhez, 11-től fél 3-ig tartott a program. Figyelmesek voltak, hideg ásványvízzel, kávéval vártak minket, szünet alatt pedig mindenki többféle szendvics közül választhatott.

Mit emelne ki az elhangzottakból?

Sok minden elhangzott. Szerintem az egyik legfontosabb programpont, amivel egyetértek, hogy legyen egy különálló, független nyugdíjintézet és ne a közösbe folyjon be a pénz. Illetve az egészségügy helyzetének kérdése, ami jelenleg borzalmas.

Milyen volt a többi nyugdíjas reakciója az elhangzottakra?

Egyhangúlag támogatták az ötleteket. De voltak meghökkentő történetek is.

Például?

Súlyos probléma, hogy rengetegen télen fáznak, többen saját házukban halálra fagynak, miközben a fa ott rohad szét az erdőben, amit pl. a vihar is kitépett. Ez is megoldható lenne az erdészekkel együttműködve.

Úgy tudjuk szó volt a minimális nyugdíjról is.

Igen. 50 ezer forintból nem lehet megélni, és sokan ennél kevesebbet kapnak. Ezért szükséges a minimális nyugdíjat legalább a minimálbér szintjére emelni. Ugyanakkor nagy felháborodást keltett a nyugdíjplafon kérdése. Felháborító, hogy egyesek 29 ezer forintot kapnak, mások pedig milliós nyugdíjból dőzsölnek. Egy ésszerű nyugdíjplafon megállapításában mindenki egyetértett, és hogy a nyugdíjemeléseknél differenciált rendszer kell és nem a mostani egységes, mindenkire, kisnyugdíjasra és luxusnyugdíjasra egyforma mértékű százalékos emelési rendszer.

A Jobbik szerint megoldható, mert az anyagi fedezet megvan. Dr. Kalán Eszter kihangsúlyozta, hogy ésszerűbb állami gazdálkodással megvalósítható a nyugdíjszínvonal emelése, mert a fedezet megvan rá.

Köszönjük, hogy megosztotta gondolatait!